Министърът на образованието проф. д-р Галин ЦоковАвтор: д-р Яна Шишкова, учител

...
Министърът на образованието проф. д-р Галин ЦоковАвтор: д-р Яна Шишкова, учител
Коментари Харесай

Учители с апел за подкрепа - не искат МОН да се меси в методическата им работа с децата

Министърът на образованието проф. доктор Галин Цоков

Автор: доктор Яна Шишкова, преподавател по китайски език и просвета

Група учители инициира Отворено писмо с апел към ръководещите да не нарушават правото им на методическа независимост, обезпечено от Закона за учебно и предучилищно обучение. Броят домашни е директно разследване от непостижимото образователно наличие, непремерените образователни проекти и стратегии, които в последното десетилетие съвсем изключват часовете за затвърждаване и извършения.

Те упорстват образователните проекти и стратегии да бъдат модифицирани, като в тях се засягат световни концепции, а не безбройна и непотребна фактология. Да се натъртва на умения и мисъл, а не на запаметяване на несвързани между тях данни, нужни единствено и само за задачите на тестванията в НВО и ДЗИ. Учителите още упорстват да се преработи форматът на ДЗИ, да отпадне НВО за 4-ти клас и да се преработи изцяло НВО за 7-ми и 10-ти клас (ако не може въобще да отпадне).

С похищението върху методическата независимост, обезпечена от Закона, се прави казус на неприемлива интервенция в връзките учител-ученик. Не се разрешава на учителя да направи най-хубавото съгласно предмета и самостоятелните потребности на съответното дете. Като учители, те регистрират обособените случаи на непремислен брой домашни, само че считат, че подобен вид неучтивост може да се обговори с съответния преподавател или просто да се откаже съответното домашно, в случай че родителят поеме отговорността за образователния напредък на детето си.

Повод за това е желанието на Министерството на образованието да забрани повече от три домашни по математика на седмица за началните класове.

Отвореното писмо е апел към необятната общност да не разреши на служители, които нямат визия от потребностите на българските възпитаници да си разрешават да управляват работата на учителите във щета на децата. Предложението всъщност е все едно да се заповяда на хирург да прави единствено три интервенции на седмица. Което би било напълно във щета на пациента.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР